Tot de kern: utthita parsvakonasana

In de “tot de kern”-reeks bespreek ik iedere keer een yoga-houding met daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: Wat is de houding? Wat zijn de opkomende associaties? Wat zegt mijn lijf? Hoe reageert mijn gemoed? En de vraag aan jou: hoe ervaar jij deze houding?

Vandaag ga ik tot de kern van utthita parsvakonasana.

Begin in de grote spreidstand. Hou je armen gespreid op schouderhoogte met de handpalmen wijzend naar de vloer. Draai je linkervoet in een hoek van 90 graden naar de muur, draai je rechtervoet naar binnen (in een hoek van 45 graden) en hou je heupen parallel aan de lange zijde van de mat. Buig vervolgens op een uitademing door je linkerknie tot een hoek van 90 graden en plaats je elleboog net boven de knie op het linkerbovenbeen. Je linkeronderarm staat op deze manier haaks op de rest van je lichaam en je vingers wijzen naar de muur waar je naar kijkt.

Er ontstaat nu een strekking in je gehele rechterflank. Probeer een rechte lijn te maken van je rechterhak naar je schouder en let er goed op dat ook de buitenkant van je rechtervoet stevig op de mat blijft staan. Met je rechterarm ga je nu de lijn doorzetten die je reeds hebt gemaakt. Je rechterarm is dus gestrekt langs je rechteroor en je vingers zijn tegen elkaar en gestrekt, waarbij de palm naar de vloer wijst. Probeer nu – zonder je hoofd teveel in je nek te laten hangen – naar je rechterhand te kijken.

Deze houding vraagt veel inspanning van de beenspieren en er is goede rek in de rechterflank. Ook kan deze houding uitdagend zijn voor het evenwichtsgevoel. Merk je dat je meer uitdaging wilt? Plaats dan eens je linkerhand aan de buitenkant van je linkervoet op de vloer in plaats van de elleboog op de linkerknie. Duw actief je linkerknie tegen je linkerarm om zo te voorkomen dat je knie naar binnen valt. Je vingers zijn gespreid en wijzen in dezelfde richting als de tenen. Blijf onder je oksel door kijken naar je rechterhand.

Om uit de houding te komen, kijk je op een uitademing naar de grond en breng je je rechterarm in een hoek van 90 graden met je rechterzij. Gebruik de volgende inademing om je torso omhoog te brengen en je linkerbeen te strekken. Spreid je armen en spiegel de houding. Beide kanten gedaan? Kom dan uit de houding door na overeind te zijn gekomen weer naar de voorkant van je mat te stappen en in tadasana te gaan staan.

Hari Om Tat Sat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s