Tot de kern: savasana

In de “tot de kern”-reeks bespreek ik iedere keer een yoga-houding met daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: Wat is de houding? Wat zijn de opkomende associaties? Wat zegt mijn lijf? Hoe reageert mijn gemoed? En de vraag aan jou: hoe ervaar jij deze houding?

Vandaag ga ik tot de kern van savasana.

savasana1

Ik herinner me één van mijn eerste yogalessen waarin ik en mijn medecursisten ons goed in het zweet hadden gewerkt en welke door de yogaleraar werd geëindigd met de melding “en na deze opwarming, beginnen we met de echte yoga!”. Om me heen kijkend zag ik mijn gevoel van vermoeidheid en lichte onrust over wat er dan nu zou volgen weerspiegeld. Vervolgens kregen we de opdracht om op onze rug te gaan liggen en ons over te geven aan de rustgevende en herstellende energie van savasana!

Savasana – ook wel bekend als de lijkhouding – wordt gezien als de belangrijkste houding in de yoga en iedere sessie zou hiermee moeten eindigen. Deze houding zorgt er namelijk voor dat de opgebouwde spierspanningen door de verschillende houdingen weer los gelaten kan worden en dat de energie die stromende is geraakt door de gedane yogareeks over het lichaam verdeeld kan worden.

Er zijn verschillende varianten van savasana. Als je aan het einde van de les vraagt lekker te gaan liggen, zal zo’n 99% van de deelnemers op de rug liggen, waarbij je voeten en armen licht naar buiten vallen (maximaal in een hoek van 45 graden). De handpalmen openen richting het plafond en de vingers zijn iets gekruld. Het gaat hier puur en alleen om rust, dus de onderrug hoeft niet actief tegen de vloer gedrukt te worden. Trek je kin iets naar binnen, zodat je ruggenwervels in een mooie rechte lijn liggen. Last van je onderrug? Probeer eens een blok of een opgerolde deken onder je knieën te leggen. Last van je nek? Een dun kussen onder het hoofd kan verlichtend werken. Ontspannen is de opdracht dus alles wat jij nodig hebt om je spieren zo ontspannen mogelijk te laten worden, is toegestaan. Ook een deken over je heen kan prettig zijn, omdat je lichaam snel af kan koelen na alle voorafgaande yoga-inspanning. Persoonlijk vind ik het heel fijn om een deken over mijn torso en benen te leggen, maar wel de voeten en handen vrij te houden.

Tijdens savasana vind ik het prettig om met mijn aandacht de verschillende lichaamsdelen bij langs te gaan om zo te voelen wat de afgelopen yogasessie voor mijn lijf heeft gedaan. Op deze manier kan ik tevens de laatste spanningen uit mijn lijf laten stromen.

Je kunt in deze houding blijven liggen zolang als goed en nodig voelt. Probeer in ieder geval tussen de 5 en 10 minuten te halen. Als je moeite hebt om de tijd in te schatten als je zo ligt, kun je een alarm zetten. Kies wel een rustige alarmtoon, zodat je niet opschrikt en zo een deel van de gevonden ontspanning alweer kwijt raakt.

In slaap vallen kan gemakkelijk gebeuren en zelfs erg aanlokkelijk lijken na een inspannende yogasessie. Probeer alert en wakker te blijven: op deze manier heb je meer aan het herstellende effect van deze houding. In slaap vallen is echter niet erg, wees niet streng tegen jezelf als je toch bent ingedut en neem jezelf voor een volgende keer (langer) wakker te blijven.

Besteed aandacht aan het weer in beweging komen na savasana. Beweeg eerst rustig de vingers en tenen, rek je lekker uit met de armen boven je hoofd en breng je knieën voorzichtig naar de borst. Rol vervolgens op je rechterzij en plaats je linkerhand op de vloer om je zo op te richten. In zittende positie is dit een mooi moment om jezelf te bedanken voor de tijd die je hebt vrijgemaakt voor de zojuist afgeronde yogasessie.

im-just-here-for-the-savasana7-618x618

Namasté

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s