Tot de kern: vrksasana

In de “tot de kern”-reeks bespreek ik iedere keer een yoga-houding met daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: Wat is de houding? Wat zijn de opkomende associaties? Wat zegt mijn lijf? Hoe reageert mijn gemoed? En de vraag aan jou: hoe ervaar jij deze houding?

Vandaag ga ik tot de kern van vrksasana.

P1000408.JPG

Deze lichtelijk lastig uitspreekbare houding staat ook bekend als de boom en dit is precies het gevoel dat ik bij deze houding krijg: een langzaam ontluikende boom, welke de wortels stevig in de grond heeft en het bladerdek richting de zon opent.

Begin in tadasana: sta stevig met beide voeten op de vloer en kijk naar een vast punt voor je. Kies een punt op de vloer of op de muur. Kijken naar je eventuele mede-yogi kan ten koste gaan van je evenwicht. Plaats je handen in je zij, verplaats het gewicht naar je linkervoet, beweeg je rechterknie naar buiten, zet je rechtertenen naast je linkerhak en plaats je rechterhak tegen de binnenkant van je linkerscheen. Sta je stevig? Verschuif dan je rechtervoet naar je linkerkuit: je hele gewicht rust nu op je linkervoet en je rechtervoet rust met de voetzool tegen je kuit. Je rechterknie wijst naar de wand rechts van je en je liezen openen zich. Voelt dit goed en evenwichtig? Verplaats dan je rechtervoet naar de binnenkant van je bovenbeen. Het kan helpen even je rechterenkel vast te pakken om zo je rechtervoet stevig aan de binnenkant van je dijbeen te plaatsen. Zorg ervoor dat je je voet niet laat rusten tegen je knie, dit kan op den duur blessures veroorzaken.

Nu sta je dus met je linkervoet stevig verankerd in de vloer, je blik is op 1 punt gericht en je rechtervoet duwt krachtig tegen de binnenkant van je linker dijbeen, je knie wijst naar rechts, zodat de liezen goed openen. Sta je goed? Voel je je fijn gegrond en een beetje een boom? Plaats dan je handpalmen tegen elkaar voor de borst. De volgende stap is dat je op een inademing de armen met de handpalmen tegen elkaar naar boven beweegt, totdat de armen zoveel mogelijk gestrekt zijn. Kijk recht vooruit, hou de handpalmen tegen elkaar en blijf rustig en gecontroleerd ademhalen.

Om uit deze houding te komen, breng je op een uitademing je handen weer naar de borst en plaats rustig je rechtervoet weer naast je linkervoet. Ga vervolgens weer in tadasana staan en spiegel de houding: de rechtervoet staat geaard in de grond en de linkervoet beweegt omhoog.

Tijdens een verblijf in een Yoga Ashram in Australië kregen we in een begeleide meditatie de opdracht om onszelf als boom voor te stellen. De dame die de meditatie begeleidde, was erg goed in zeer gedetailleerd omschrijven (van de wortels diep in de grond tot de ochtenddauw op de nog ontluikende bladeren) en dit zorgde voor een heerlijke en zeer visuele meditatie. Dit is dan ook een beeld dat ik graag oproep als ik deze fijne houding uitvoer.

Hari Om Tat Sat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s