Tot de kern: matsyasana

In de “tot de kern”-reeks bespreek ik iedere keer een yoga-houding met daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: Wat is de houding? Wat zijn de opkomende associaties? Wat zegt mijn lijf? Hoe reageert mijn gemoed? En de vraag aan jou: hoe ervaar jij deze houding?

Vandaag ga ik tot de kern van matsyasana.

p1000462

De houding matsyasana staat ook wel bekend als de vis en het betreft hier een houding die in het begin heel spannend kan voelen om te doen. Omdat je in deze houding je keelchakra heel erg opent, kan het bloot en kwetsbaar voelen. Daarnaast sta je als het ware op z’n kop, wat onwennig en onnatuurlijk kan voelen. Toen ik deze houding vaker ging doen en hem daardoor prettig onder de knie kreeg, werd het een steeds comfortabelere houding: zowel fysiek als emotioneel. Ondertussen vind ik dit een heerlijke oefening en vermaak ik me met de verschillende variaties waarin je de vis kunt uit voeren.

Om in matsyasana te komen, ga je op je rug liggen en plaats je je handen met de palmen en gestrekte vingers op de mat onder je billen. Strek hierbij goed je armen en beweeg ze onder je. Je ligt hierdoor een beetje op je ellebogen en ook je schouderbladen laat je naar elkaar komen. De benen zijn gestrekt op de mat en de been spieren zijn aangespannen. Vervolgens duw je jezelf op een inademing omhoog door je borstbeen richting het plafond te bewegen en je ellebogen te buigen, waarbij je krachtig de ellebogen in de mat duwt. Kijk naar muur achter je voeten en probeer je rug zo hol mogelijk te maken. Voel dit goed? Laat dan op een uitademing rustig en gecontroleerd je hoofd naar achteren zakken, kijk naar de muur achter je en plaats je kruin op de mat.

Je kruin rust op de mat, waarbij je niet teveel gewicht op je hoofd brengt: de ellebogen en de handen onder je billen dragen het gewicht van je bovenlijf. Adem diep en gecontroleerd en hou je mond gesloten. Omdat dit een houding is waar vaak een grimas op je gezicht kan komen, probeer je de spieren in je gezicht zoveel mogelijk te ontspannen.

Matsyasana is een heel prettig tegenhouding van de schouderstand, omdat in de vis je rug juist lekker hol wordt gemaakt en je keel zoveel mogelijk opent, daar waar deze juist zeer gesloten was in de schouderstand. Blijf dan ook zolang in matsyasana als je lijf om vraagt. Om uit de houding te komen, til je eerst je kruin van de vloer en op een inademing beweeg je je hoofd omhoog om naar de muur achter je voeten te kijken. Vervolgens laat je je zakken om languit op de grond te gaan liggen.

Er zijn vele varianten van de vis en je zult in verschillende reeksen en bij verschillende leraren menig andere optie tegenkomen. Hier alvast twee alternatieven:

– Er is een variant waarbij je hetzelfde begint met het verschil dat je de benen in lotus op de vloer brengt. Net als in de eerst besproken variant breng je vervolgens je borst omhoog door je op de ellebogen omhoog te duwen en je kruin op de vloer te plaatsen. Bij dit alternatief haal je het gewicht wel van de ellebogen en plaats je de handen op de liezen. Zo verdeel je dus het gewicht tussen de lotus en je kruin.

– Nog een andere – spannendere – optie is degene waar je wederom hetzelfde begint, maar waarbij je – als je de kruin op de vloer hebt geplaatst – je de gestrekte benen een optilt (in ongeveer een hoek van 45 graden) en ook je armen strekt, de handpalmen tegen elkaar plaatst en eenzelfde hoek opzoekt. Al het gewicht is zo verdeeld over de billen en de kruin.

Wat is jouw favoriet?

Hari Om Tat Sat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s