Tot de kern: Marichyasana A

In de “tot de kern”-reeks bespreek ik iedere keer een yoga-houding met daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: Wat is de houding? Wat zijn de opkomende associaties? Wat zegt mijn lijf? Hoe reageert mijn gemoed? En de vraag aan jou: hoe ervaar jij deze houding?

Vandaag ga ik tot de kern van marichyasana A.

P1000443.JPG

Er zijn vier varianten van de houding marichyasana. Deze houdingen zijn vernoemd naar Marichi (wat lichtstraal betekent), volgens de overlevering de zoon van Brahma en leider van de Maruts, de stormgoden. Hij is één van de zeven rishi’s (zieners, visionair denkers, algeheel slimme mannen) die de dharma (de heilige wetten van het universum) kunnen uitspreken. Marichi wordt gezien als de oervader.

Om in marichyasana A te komen, begin je in dandasana: je zit op de mat met de benen gestrekt voor je. De tenen wijzen naar het plafond en de hakken zijn tegen elkaar. De benen zijn actief: span beenspieren aan en trek je knieschijven op. De rug is recht en je staartbeen is goed verankerd in de vloer. Trek nu je linkerbeen op en plaats je linkervoet naast je rechterlies. Je voet plaats je zo dicht bij je bil als mogelijk, terwijl je ongeveer een handbreedte laat bestaan tussen de rechterlies en je linkervoet. De linkerknie wijst nu omhoog.

Strek vervolgens je linkerarm naar boven, buig vervolgens de gestrekte linkerarm naar voren (langs de binnenkant van de linkerknie) en breng zo je linkerschouder ter hoogte van de binnenkant van de linkerknie. Draai vervolgens de palm van je linkerhand naar de linkermuur, waarbij je linkerduim naar de vloer wijst. Buig je elleboog om zo de onderarm en de linkerhand langs de buitenzijde van het linkerbeen te bewegen. Op deze manier omarm je dus je linkerknie. Kijk of je je linkerhand voorbij je linkerflank en achter je rug kunt plaatsen.

Je rechterarm gaat onderwijl achter de rug en probeert contact te maken met de linkerhand. Kun je met je rechterhand je linkerhand aanraken? Pak dan met rechts de linkerpols vast. Kun je geen contact maken? Pak dan met zowel de linker- als de rechterhand je shirt vast daar waar je komt. Breng vervolgens de schouders weer in één lijn en parallel aan de korte zijde van de mat. Strek de rug weer door het borstbeen naar voren te brengen en buig naar voren, langs de linkerknie. Het streven is met de neus naar de rechterknie.

Iedere inademing zoek je de ruimte en kijk je of je nog wat verder naar voren kunt bewegen. Iedere uitademing pak je de rust. Wees niet te streng voor jezelf: iedere dag is anders en iedere dag zul je op een ander punt uitkomen. Alles is altijd goed. Simpelweg op de mat zitten, is goed. En wat je ook probeert en waar je grens vandaag ook ligt, durf tevreden te zijn.

Om uit de houding te komen, kom je op een inademing met je bovenlijf weer omhoog. Laat je pols of je shirt los, pak je linkerknie en begeleid nu op een uitademing deze knie weer naar de mat. Ga wederom in dandasana zitten. Wissel nu van kant door de rechterknie op te trekken en te vlechten via de rechterflank.

En jij? Hoe ervaar jij deze houding?

Hari Om Tat Sat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s