Tot de kern: Parasarita padottanasana

In de “tot de kern”-reeks bespreek ik iedere keer een yoga-houding met daarbij de volgende vragen in het achterhoofd: Wat is de houding? Wat zijn de opkomende associaties? Wat zegt mijn lijf? Hoe reageert mijn gemoed? En de vraag aan jou: hoe ervaar jij deze houding?

Vandaag ga ik tot de kern van prasarita padottanasana C.

IMG_3128.jpg

Om in de verschillende prasarita padottanasana houdingen te komen, start je uit een asana die utthita tadasana oftewel de Ster met de Vijf Punten heet. Deze benaming is nieuw voor mij, maar lijkt mij een goede uitleg van de situatie waaruit je deze houding start: benen in een wijde spreidstand, armen horizontaal met de palmen wijzend naar de vloer en de rug recht met de blik recht vooruit.

Vlecht je handen nu achter je rug in elkaar, alsof je biddende handen maakt achter je rug. Open nu op een inademing de borst door het borstbeen naar boven te reiken. Scharnier vervolgens met een rechte rug op een uitademing naar voren. Buig door tot het punt waar je rug nog steeds recht blijft. Draag er zorg voor dat je niet voorover gaat hangen, hou deze houding actief door je beenspieren aangespannen te houden en je buikspieren volop te laten meewerken om zo je wervelkolom in één lijn te houden. Ook je hoofd blijft in diezelfde lijn, laat je nek niet teveel hangen in deze houding.

De handen die je achter je rug hebt gevlochten, beweeg je nu over je hoofd in de richting van de vloer. De schouders blijven bij de oren vandaan, je armen zijn gestrekt en de palmen van je handen blijven tegen elkaar tijdens deze vooroverbuiging.

Iedere inademing streef je ernaar je borst verder te openen, iedere uitademing is de beweging om de handen naar de vloer te brengen en dieper in de houding te komen. Net als bij de A-variant van deze asana is het belangrijk goed te luisteren naar je grenzen. Ieder lijf is anders, ieders lichaamsbouw en spierverdeling is anders. Maar ook iedere dag is anders. Durf eerlijk te zijn en altijd zonder oordeel naar je eigen lijf te luisteren. Je beleeft het meeste plezier aan yoga en hebt het meeste profijt van de werking van yoga als je jezelf nergens over-traint. Probeer in ogenschouw te nemen dat je eigenlijk iedere dag prettig wil kunnen yoga-en in plaats van eenmaal in de week te intens en door de spierpijn meerdere dagen niet meer.

Om uit de houding te komen, gebruik je een volle inademing om met een rechte rug weer overeind te komen. Ontvlecht je handen als je weer rechtop staat en kom wederom in de beginhouding die zo passend de Ster met de Vijf Punten heet. Bereid je vervolgens voor op Prasarita Padottanasana D of – als je genoeg gespreide vooroverbuigingen hebt gehad voor vandaag – stap terug naar tadasana.

Hari Om Tat Sat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s