toen en nu

Iedere keer dat ik mijn Instagram open ben ik verbaasd. Meerdere yogi en yogascholen volg ik daar ter inspiratie en om de zoveel tijd keer krijg ik die frons op mijn voorhoofd. Want dan komt er een post voorbij waar iemand een foto van zichzelf plaatst van enkele jaren geleden in een bepaalde pose om daar een foto naast te plaatsen en zo laat zien hoe veel beter ze deze pose tegenwoordig kunnen.

Wat ik in mijn lessen altijd probeer over te brengen, is dat het niet uitmaakt hoe de pose eruit ziet, dat het mag gaan over hoe de oefening vandaag voelt. Zelfs als dat betekent dat de pose vandaag niet goed voelt en je hem simpelweg verkort of overslaat. Waar het naar mijn optiek om draait, is dat schitterende samenspel van ademen en asana’s.

Ja, lenigheid komt vaak vanzelf als je met enige regelmaat yoga beoefend. Als yogadocent krijg ik vaak die vraag: maar ik ben helemaal niet lenig, kan ik dan wel yoga doen? Mijn antwoord – en van vele docenten met mij – is dat je niet lenig hoeft te zijn voor yoga. Dat lenig-worden niet de hoofdzaak is. Dat oefeningen in mooie plaatjes maken niet de reden voor yoga is. Zoals in de aloude boeken terug te lezen is, draait het bij yoga om ‘het stilleggen van de wervelingen van de geest’. Een schitterende tegelwijsheid die op zichzelf al zoveel vragen en uitdagingen oproept 🙂

Als je vandaag ergens op een yogamat staat, probeer eens of het lukt het streven los te laten. Het maakt niet uit of je de asana die je vandaag doet beter kan dan een willekeurige tijd geleden. Kijk eens of je je vandaag kan richten op hoe het voelt, niet hoe het eruit ziet. Ervaar of je vandaag de asana en de ademhaling in harmonie kan brengen. Dan hoeft het niet meer uit te maken of je nu die tenen gemakkelijker aan kan raken dan een paar jaar geleden.

Nee, het maakt echt niet uit of je lenig bent voor je begint. Het maakt echt niet uit of je houding er na een bepaalde tijd Instagram-verantwoorder uit gaat zien. Het belangrijke stuk – het stilleggen van die wervelingen van de geest – kan je toch niet op de foto zetten 🙂

IMG_20170808_163135_958

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s